Utopený trpaslík aneb…

posted in: Ostatní | 0

…pár tipů na letní polévky.

S dýněmi jsem si nikdy netykala a polévky obecně moc nejím.

Jenže….se to změnilo. Syn dostal dýni hokaido a požádal o polévku.

Koukala jsem trochu překvapeně, protože je „masovej“, ale dobře….

Poprvé to byl vyloženě „hokus-pokus“, ale protože si děsně pochutnával, zkoušela jsem dál.

Utopený trpaslík:

množství dle počtu strávníků

Suroviny (cca 3 porce)

Dýně o váze cca 1kg

Větší cibule

Zázvor

Sůl, curry koření

Slunečnicová semena, rozemletá v tříštivém mlýnku,

Snítka petržele nebo máty

Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka, která zbavíme dužniny, a necháme pak usušit na slunci.

Dýni nakrájíme na malé kousky, přidáme všechny ostatní suroviny a vaříme asi 20 minut.

Dýně by neměla být úplně měkká, jen tak, aby vidlička šla  do ní ztuha 😉

Po vychladnutí všechno rozmixujeme na hladký krém.

Slunečnicová (nebo dýňová) semínka opražíme na suché teflonové pánvi do světle hněda.

Polévku okořeníme dle vlastní chuti.

Z vršku dýně uděláme hlavu trpaslíka a položíme ho do talíře…

Okolo nasypeme semínka.

 

Variace:

Zachráněný slon                  a zbloudilá želva :)

DSCN4971DSCN4973

K dýni přidáme mrkev, nebo  (a) cuketu. Polévka je víc oranžová.

Nebo červenou řepu, polévka je pak do červena.

Koření dle nálady a chuti.

Vhodná je sladká paprika,  pepř, chilli, česnek, sušené houby (třeba chitake) , nebo navrch smažená cibulka, eventuálně na drobno nakrájené uzené a nasypat na polévku, můžete přidat do krému i zakysanou smetanu, já jsem do jedné varianty šoupla měkký tučný tvaroh….

Jen dýně, vařená bez přísad,   je překvapivě dobrá rozmixovaná s banánem a troškou kokosové moučky. Jíme i za studena. Když přidáte mléko a kousek ledu, je to výborný nápoj.

Mlask mlask…chutnalo skvěle…

.

Facebook komentáře


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/web/virtuals/69960/virtual/www/domains/milionovadieta.cz/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply